Kingston University says it must get acoustics right on its new £55m 'open plan' town house

Kingston University says it must get acoustics right on its new £55m 'open plan' town house

Kingston University says it must get acoustics right on its new £55m 'open plan' town house

First published in News
Last updated
by , Digital editor

Fears of noise from a new open plan £55m Kingston University Town House were raised by some people during its public consultation the institution has said.

A total 275 people attended the exhibition in January on the ‘open door’ plans for its Penrhyn Road campus, which include grass on the roof.

Some also were worried about loss of car parking, the University said, but most approved of the designs.

Vice-Chancellor Professor Julius Weinberg said: “This confirms we are on the right tracks and that what we want to achieve will transform not just the way people learn but also how the university interacts with the wider community.

“The teams looking at the design of the new building and the landscaping are considering all the feedback now that the detailed design process is underway.”

Julia Bond, director of estates development said the noise and light from the town house would be part of the design.
 

She said: "It will be important to get these elements right for the building to work well."

The original town house was built as a temporary five-year measure in the 1980s.

If architects Grafton can win planning permission, construction on their six storey high building is likely to begin in late 2015 to be finished in 2017, the university said.

Comments (2)

Please log in to enable comment sorting

1:42pm Wed 26 Mar 14

captain_shamrock says...

I do like the design. It almost invites the rest of the buildings along the Penrhyn Road to be designed in the same style. Maybe someday.

The observations about noise are valid. The university themselves should pay particular attention to internal noise transfer within the building as well. Glasgow's new School of Art building had similar multi-level, open plan interiors, but suffered from internal noise. See this article: http://goo.gl/BfNo5F


.
I do like the design. It almost invites the rest of the buildings along the Penrhyn Road to be designed in the same style. Maybe someday. The observations about noise are valid. The university themselves should pay particular attention to internal noise transfer within the building as well. Glasgow's new School of Art building had similar multi-level, open plan interiors, but suffered from internal noise. See this article: http://goo.gl/BfNo5F . captain_shamrock
  • Score: 0

1:09am Thu 27 Mar 14

drhowardfredrics says...

The University could have benefited from staff knowledge about how to improve acoustics in the building, but they got rid of these staff.
The University could have benefited from staff knowledge about how to improve acoustics in the building, but they got rid of these staff. drhowardfredrics
  • Score: 0

Comments are closed on this article.

Send us your news, pictures and videos

Most read stories

Local Info

Enter your postcode, town or place name

About cookies

We want you to enjoy your visit to our website. That's why we use cookies to enhance your experience. By staying on our website you agree to our use of cookies. Find out more about the cookies we use.

I agree