Application to turn tiny Ewell Village toilets into homes back on the agenda

This Is Local London: The Epsom Guardian's impression of an artist's impression of the original application for two one-bedroom maisonettes The Epsom Guardian's impression of an artist's impression of the original application for two one-bedroom maisonettes

The owner of Ewell Village's ex-public toilets is making a second attempt to get planning permission to turn them into two tiny homes.

The toilets, opposite Bourne Hall, in Spring Street, measure just 0.019 acres and were auctioned off by the cash-strapped council in May 2012 for £68,000 - a move which was described as "degrading" by the elderly population of the village.

They were then sold on to a mystery buyer for more than £80,000 with planning permission.

A first attempt to turn the toilets into two one-bedroom maisonettes failed, after Epsom’s councillors refused the application because it did not preserve the character and appearance of the village.

The owner of the toilets, stated on documents as a Mr M Uddin, appealed the decision to the Planning Inspectorate in October 2013.

The inspector rejected the appeal, saying: "I agree with the council that the proposed front boundary wall would be an oppressive and unduly dominant feature in the street scene.

"This leads me to conclude on the main issue that the proposed development would fail to preserve the character and appearance of the Ewell Village conservation area."

This Is Local London:

The Ewell Village public toilets were auctioned off by Epsom Council for £68,000 

A new planning application has been submitted to Epsom Council, which has been supported by council officers, and will be considered by its planning committee on Thursday, January 16.

It proposes to build two one-bed dwellings "which would be set behind a continuation of the adjacent boundary walls, creating a small front yard for prospective occupants that would provide bin and cycle storage as well as creating some amenity space".

To date, one letter of objection has been received against the application with regards to traffic congestion to do with the building and the removal of the benches in front of the toilet block.

The new planning application seeks to address the reasons for the previous refusal by reducing the overall height of the building from the previously proposed 7m to 5.68m, and reducing the height of the front boundary wall from 2.5m to 1.5m, as well as the introduction of two metal entrance gates. 

Comments (1)

Please log in to enable comment sorting

11:40am Wed 15 Jan 14

EwellMan says...

No parking....no planning!!!! simple.....

The only thing this is suitable for is:

1. Tunr back into public toilets which will not happen as privately owned.
2. Convert to coffeshop of something similar.

We dont live in Japan where you can build 6m x 6m accomodation. If this gets through planning it just shows you how dodgy the planning process really is.
No parking....no planning!!!! simple..... The only thing this is suitable for is: 1. Tunr back into public toilets which will not happen as privately owned. 2. Convert to coffeshop of something similar. We dont live in Japan where you can build 6m x 6m accomodation. If this gets through planning it just shows you how dodgy the planning process really is. EwellMan

Comments are closed on this article.

click2find

About cookies

We want you to enjoy your visit to our website. That's why we use cookies to enhance your experience. By staying on our website you agree to our use of cookies. Find out more about the cookies we use.

I agree